Znamenitosti Beograda


Znamenitosti Beograda

Znamenitosti Beograda – Beograd, srpska prestonica, poznata je po lepim devojkama, veselom mentalitetu i aktivnom načinu života, hedonističkim navikama, raskošnoj gastronomiji, a kažu i najboljem noćnom životu u Evropi.

HRAM SVETOG SAVE

Hram Svetog Save je najveći pravoslavni hram na Balkanu i po površini i svojoj monumentalnosti najveća je pravoslavna crkva na svetu. Nalazi se u istočnom delu Svetosavskog trga, na opštini Vračar, u Beogradu. Podignut je na mestu na kom se smatra da je Sinan paša 1595. godine spalio mošti svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve. Izgradnja je finansirana dobrovoljnim prilozima, kao i plaćanjem doplatnih poštanskih markica. Ovaj spomen-hram predstavlja organski deo savremene živopisne siluete Beograda, čineći jedno od njegovih glavnih obeležja.

Znamenitosti Beograda

KALEMEGDAN

Kalemegdan je najlepši i najveći Beogradski park. Istovremeno je i najznačajniji kulturno-istorijski kompleks, u kojem dominira Beogradska Tvrđava iznad ušća Save u Dunav. Naziv Kalemegdan odnosi se samo na prostorni plato oko Tvrđave koji je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park. Plansko uređivanje Kalemegdana počinje 1890. Posle 1931. parkovske površine proširene su i na Gornji grad. U park je postavljeno više spomenika poznatih kulturnih i javnih radnika. Na Kalemegdanu su Vojni muzej, Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, Zoološki vrt, dečiji zabavni park, veći broj sportskih igrališta, ugostiteljskih objekata, Prirodnjački muzej.

Znamenitosti Beograda

STARI DVOR

Stari Dvor je reprezentativno zdanje u Beogradu, na uglu Ulice Kralja Milana i ulice Dragoslava Jovanovića, čiji glavni ulaz gleda na Trg Nikole Pašića. Dvor, koji je podigao kralj Milan Obrenović u periodu 1881–1884, bio je rezidencija kralja Petra I Karađorđevića (u periodu 1903–1921) i kralja Aleksandra I (1921–1922), a danas je sedište Skupštine grada Beograda. U duhu akademizma i sa renesansnom dekoracijom projektovao ga je Aleksandar Bugarski. To je veoma reprezentativno zdanje, koje su prvobitno krasile i dve velike kupole sa pozlaćenimkrunama na vrhu. Međutim, kako je zgrada Starog Dvora teško oštećena u oba Svetska rata, današnji izgled Dvora se delimično razlikuje od prvobitnog. U ovom Dvoru je bila zvanična Kraljevska Rezidencija, ali je palata povremeno korišćena i u druge svrhe.

Znamenitosti Beograda

KONAK KNJEGINJE LJUBICE

Konak kneginje Ljubice podignut je po nalogu kneza Miloša Obrenovića 1831. godine, kao privatna rezidencija njegove supruge kneginje Ljubice. Nalazi se u samom srcu Beograda, na Kosančićevom vencu. Po arhitekturi i rasporedu prostorija, zgrada pripada balkanskom stilu sa izvesnim zapadnjačkim baroknim elementima. U Konaku je postavljena stalna izložba ”Enterijeri beogradskih građanskih kuća 19. veka” Sala pod svodovima u podrumu Konaka izuzetna je ambijentalna celina u kojoj Muzej grada Beograda organizuje izložbe, predavanja, muzičke večeri i promocije.
Adresa: Kneza Sime Markovića 8
Radno vreme: utorkom, sredom, petkom, subotom 10-18h, četvrtkom 12-20h, nedeljom 10-14h, ponedeljkom zatvoreno
Telefon: +381 11 26 38 264

Znamenitosti Beograda

SKADARLIJA

Skadarska ulica nalazi se u najstrožem centru Beograda. U neposrednoj je blizini Narodnog pozorišta, gde su krajem 19. i početkom 20. veka stanovali mnogi glumci, umetnici, pesnici, pisci i slikari. Skadarlija je poznata po kafanama sa nacionalnim specijalitetima, dobrim zvucima starogradske muzike i tamburašima. Nekada slabo osvetljena, popločana kaldrmom, kakav je običaj bio u tursko doba, danas je zadržala taj starinski izgled, romantičan i pun cveća.

Znamenitosti Beograda

IZLASCI

Noćni život, provod, smeh i dobra muzika, 24/7. Poslednjih godina beogradski noćni život sve je zastupljenija tema u evropskim klupskim okvirima. Zabava koja nema ograničenje trajanja, mogućnost da se bude izbirljiv i traži mesto koje ispunjava specifičan ukus, dobar after party, provod i tokom radne nedelje, sve su to razlozi zbog kojih je Beograd jedna od prestonica clubbinga. Svako veče možete da izaberete zabavu drugačijeg stila. Od ciganske i trubača, preko folka, roka, džeza, hevi metala, regea sve do najboljih DJ setova. Zainteresovani za vibrantan, živ grad na obalama velikih reka, sve veći broj muzičkih i Dj zvezda na svoju tour listu stavlja Beograd. Brodovi i splavovi savskog i dunavskog keja otvoreni su tokom cele godine, beogradsko jezero Ada Ciganlija nudi mnogobrojne kafiće, a ulica Strahinjića Bana mapirana je kao oblast u kojoj ćete zasigurno naći mesto za sebe. Poznata po impresivno velikom broju različitih kafića, klubova i pabova koji se nadmeću u ekskluzivnosti, sjaju i modernosti. Lep provod!