Milion za šampiona Guče


Ovogodišnji 56 Dragačevski sabor trubača održan je od 10. do 14. avgusta, a uz mnoge novine uvedena je i takmičarska kategorija ”Šampion Guče” gde će se nadmetati najbolji trubači i orkestri nosioci ,, Majstorskog pisma” i prestižnih priznanja sa ove trubačke manifestacije.

Nagrada (novčana) za pobednika u ovom nadmetanju simboličnog je naziva ”Milion za šampiona” . Učesnici će ujedno dobiti odobrenje da mogu predstavljati Guču u zemlji i inostranstvu, a pobednici Srbiju u svetu.

Šampion 56-og Dragačevskog sabora je orkestar Ekrema Mamutovića iz Vranja.

ŠAMPION Guče, najbolji među najboljim, majstor nad majstorima – Ekrem Mamutović odneo je  pobedu i osvojio je ček vredan milion dinara.

Šampion Guče

 

Guča:

“Morali smo da osmislimo kako naše najbolje trubače da vratimo u Guču i na takmičenje a istovremeno da damo šansu mlađima da napreduju.

Svako ko osvoji, u tradiocionalnom takmičenju, zvanje majstora trube imao bi i dalje zabranu da se takmiči za isto zvanje, a na ovaj način stiče pravo da se nadmeće, u neku ruku kao profesionalac, sa svojim kolegama majstorima trube za najviše zvanje Guče „Šampion Guče“, i to bez ograničenja, što znači da može biti višestruki šampion Guče ukoliko bude pobeđivao i narednih godina”, kaže Slobodan Jolović, predsednik Saborskog odbora.

Na sednici Saborskog odbora donet jedinstveni operativni plan organizacije ove manifestacijeprema kome 56-ti Dragačevski sabor trubača, ove godine trajao je pet dana (tri trubačka i dva poklon dana) što će povećati broj domaćih i stranih gostiju u odnosu na protekle 3-4 godine za najmanje 100 hiljada. Četvrtak, petak i subotu (11. do 13. avgusta) bili su trubački dani, a sreda i nedelja (10. i 14.avgust) poklon dani gostima i ugostiteljima, u kojima su  bili priređeni koncerti zabavne i narodne mizike, a u ugostiteljskim objektima i na javnim površinama dozvoljena svaka vrsta muzike, za razliku od tri trubačka dana kada se u Guči jedino može emitovati i čuti samo truba.

Po mišljenju organizatora ovogodišnji sabor će biti bolji po mnogo čemu od prethodnih. Vlada Republike Srbije je obezbedila 30 miliona za završetak Doma trubača u Guči, čime će biti rešen smeštaj učesnika finalnog takmičenja, pojačaće se i unaprediti programski sadržaji i marketing sabora, podići na viši nivo komunalna higijena, unaprediti saborska infrastruktura i uvesti red u organizaciji.

Izvor: www.blic.rs